Overview
-
Sectoren Evenementen of kortdurende projecten , Facilitair
-
Geplaatste vacatures 0
Bedrijfsomschrijving
Enkele maanden voordat de amateurtoneelgroep De Zeeuwse Komedie op vrijdagavond 26 juli 1968 in het Nederlands Koffiehuis (toen een soort stamlokaal voor amateurtoneelspelers en journalisten) aan de Markt in Middelburg werd opgericht, kalkten studenten tijdens de mei-revolte in Parijs, die later omschreven zou worden als ‘de laatste romantische revolutie in Europa’, hun idealen op de muren van de Sorbonne: Soi réaliste. Faîtes l’impossible (Wees realistisch. Doe het onmogelijke) en L’imagination au pouvoir (De verbeelding aan de macht). Die tijdgeest heeft de Zeeuwse Komedie altijd aangekleefd: Realiseer het onmogelijke, op het toneel!
Een ‘eigen’ toneel vond men ruim anderhalf jaar na de oprichting in de uit 1771 daterende monumentenpanden Bellamypark 3 en 5 in Vlissingen. De op dat moment leegstaande ruimte kon van de gemeente worden gehuurd en de toenmalige leden van de Komedie verbouwden de benedenverdieping tot het Vestzaktheater Edenburg. Dat zou een begrip worden, niet alleen in Vlissingen, maar tot ver buiten Zeeland. Velen maakten dankbaar gebruik van de mogelijkheden die deze nieuwe accommodatie bood. Zonder het Vestzaktheater zou Vlissingen jarenlang verstoken zijn gebleven van podiumkunsten binnen de eigen grenzen en hadden aankomende acteurs, cabaretiers, zangers en muzikanten zich nimmer aan het Vlissingse publiek kunnen presenteren.
Zonder het Vestzaktheater was landelijk hoogstaand amateurtoneel nooit in Vlissingen voor het voetlicht gebracht. En last but not least, zonder het Vestzaktheater had de Zeeuwse Komedie zich niet kunnen ontplooien tot één van de meest smaakmakende en toonaangevende amateurtoneelgezelschappen in deze provincie.
Familie (2001)
De Zeeuwse Komedie heeft vlak voor de eeuwwisseling haar intrek genomen in theater Vestzak99, onderdeel van het geheel gerenoveerde kunstencentrum Willem III. Het “oude Vestzaktheater” was in zo’n slechte staat, dat daar niet meer gerepeteerd en voorstellingen gegeven konden worden. De kosten om het theater op te knappen, waren zo hoog. Deze konden de gemeente Vlissingen en de Zeeuwse Komedie niet ophoesten en zo kwam de Zeeuwse Komedie in 1999 terecht in Vestzak99, onderdeel van het kunstcentrum Willem III.
Na een paar fantastische jaren te hebben gehad in dit “nieuwe” theater verliet de Zeeuwse Komedie dit theater in 2015. De huurkosten waren zo hoog geworden dat deze niet meer betaald konden worden. Vanaf die tijd zoekt de Zeeuwse Komedie nog steeds een vast onderkomen.
De Zeeuwse Komedie heeft vanaf 1968 een grote verscheidenheid aan toneelstukken gespeeld. Toneelstukken die meestal niet door de meeste amateurtoneelgezelschappen gespeeld werden. Er is elk jaar minstens één toneelstuk opgevoerd, maar vaak ook meerdere producties: een voorjaarsproductie, een najaarsproductie en een productie voor het Eénakterfestival.
Enkele productie uit het grote oeuvre van de Zeeuwse Komedie zijn: Les Liasons Dangereuses, Who’s afraid of Virginia Woolf, De Vrek, Kees de Jongen, De Spaanse Hoer, Woyczeck, Nu even niet..nu even wel, Familie, Er valt een traan op de Tompoes, Brak, De tovervinger en Sophie.