Stadsbeheer Vlissingen

Overview

  • Sectoren Buiten / groen / dieren , Evenementen of kortdurende projecten , Jouw wijk, gemeente, provincie
  • Geplaatste vacatures 1

Bedrijfsomschrijving

De Burgerschouw is een initiatief van de gemeente Vlissingen waarbij inwoners samen met de gemeente de openbare ruimte beoordelen. We kijken naar aspecten als ‘schoon, heel en veilig’. Denk hierbij aan het controleren van zwerfvuil, straatverlichting, bankjes en speeltoestellen. Het doel is om te beoordelen hoe de omgeving eruitziet en hoe deze wordt ervaren en gewaardeerd door inwoners.

Waarom meedoen?
Sinds de start in 2008 met 12 burgers in drie proefgebieden (Binnenstad, Middengebied en Bossenburgh), is de Burgerschouw uitgegroeid tot een vaste waarde in Vlissingen. Elk gebied wordt jaarlijks 2 keer bezocht, met wekelijkse schouwen gedurende 6 weken. Daarnaast zijn er speciale avondschouwen, winterschouwen, toegankelijkheidsschouwen, schouwen op bedrijventerreinen en in winkelgebieden. Door mee te doen kunt u direct invloed uitoefenen op de leefbaarheid in uw buurt!

Hoe werkt het?
Bij aanvang bepalen de deelnemers welk gebied wordt geschouwd. De aspecten zijn ‘Schoon en netjes’, ‘Meubilair’, ‘Groen’ en ‘Verharding’. We focussen op de belevingswaarde: welke indruk maakt de locatie op de deelnemers? Tijdens de schouw worden detailwaarnemingen gedaan en worden noodzakelijke acties, vragen en wensen genoteerd. Deze meldingen worden geregistreerd in een meldingensysteem en onderverdeeld in drie soorten:

  • Kleine meldingen: Spoedproblemen zoals losse tegels worden binnen 24 uur opgelost.
  • Meldingen met minder spoed: Deze worden binnen 2-6 weken aangepakt.
  • Vragen en wensen: Deze worden meegenomen in discussies over herinrichting en onderhoud.

Wat gebeurt er na de schouw?

De resultaten van de schouw worden snel verwerkt en doorgegeven aan het gemeentelijke Serviceteam. Kleine zaken worden direct opgelost, grotere kwesties worden meegenomen in het gemeentelijk beleid. Alle deelnemers worden op de hoogte gehouden van de voortgang: wat is wanneer opgelost, maar ook waarom sommige zaken niet direct uitgevoerd kunnen worden.